У ФОКУСУ

Интернет сапутници

 

 

Пратите нас

Kолико ћемо плаћати Facebook, Инстаграм и ТикТок?

Да ли је могуће замислити да ћемо убудуће, уколико будемо морали да плаћамо претплату на најпопуларније друштвене мреже, мање "буљити у екране" наших телефона...
О наплати коришћења друштвених мрежа и раније је било речи, а сада би то, чини се, могло да постане стварност. Најпопуларније друштвене мреже би већ за који месец од корисника могле да затраже плаћање месечне претплате.
И поред тога што нико из компаније Мета није потврдио гласине које су такву могућност наговештавале за Фацебоок и Инстаграм, сада су се појавиле нове које тврде да се заиста размишља у том смеру.
Тако би Мета месечно требало да наплаћује 10 евра за коришћење Facebook или Инстаграм налога на рачунарима и још шест евра за додатни повезани налог.
Претплата би, како наводи Reuters, на мобилним уређајима требало да буде већа, односно – 13 евра месечно. Разлог више цене је то што би Мета морала да плаћа провизију Google Play и App Store продавницама апликација.
За претплату по наведеним ценама, корисници би имали приступ својим Фацебоок и Инстаграм профилима који не им не би приказивали огласе.
Није само Мета
Слично размишљају и у ТикТоку, који је изгледа већ почео са тестирањем претплате. Тако је део корисника већ почео да добија обавештења о увођењу претплате, које се тренутно тестира само у САД, пише Android Authority..
Цена претплате на ТикТок ће, према информацијама тог портала, износити 4,99 долара месечно. Они који не желе да је плаћају, и даље моћи да користе стандардну бесплатну верзија, која ће им приказивати персонализоване огласе на основу њихових активности на тој мрежи.
Обавештење о увођењу претплате су добили само неки корисници, док се из ТикТока до сада нису оглашавали о тој могућности.
Поједини познаваоци прилика сматрају да је увођење претплатничког модела један од начина на које ТикТок жели да диверзифкује своје приходе од великог броја корисника.
Уколко су ове информације тачне, укупна претплата за све три мреже би износила преко 20 евра месечно, односно око 25 евра за претплату која укључује и мобилне уређаје. Она, међутим, не би била обавезна ни за једну платформу.
Да ли је онда могуће замислити да ћемо убудуће мање "буљити у екране" наших телефона, ако то "буљење" будемо морали да плаћамо...