У ФОКУСУ

Интернет сапутници

 

 

Пратите нас

„Акт о дигиталним услугама“

Европски парламент изгласао је „Акт о дигиталним услугама“ који предвиђа додатну заштиту потрошача на интернету и уводи забрану манипулативних огласа. Усвајањем овог акта, Европска Унија је корак ближе усвајању законских регулатива којима ће велике платформе као што су Фејсбук или Гугл бити у обавези да означе или уклоне штетне и противзаконите садржаје. Од интернет платформи се захтева да престану да вас прате, односно прикупљају и обрађују ваше податке уз помоћ такозваних „колачића“. Њих ће те моћи једноставно да одбијете или искључите и наставите да прегледате ту страницу без икаквих ограничења. Фејсбук или Гугл сада ће морати да провере све продавце на својој платформи, како би гарантовали за производе који се преко њих продају. Посебно значајно је то што ће своје алгоритме који одређују садржај који се приказује корисницима морати да учине транспарентнијим.

Интернет платформе имаће одговорност за садржај који се на њима објављује и мораће да реагују одмах по пријави корисника, по хитном поступку, посебно када се ради о говору мржње и дезинформацијама.Kако се не би неселективно брисао садржај са интернета, уведене су и додатне мере заштите слободе изражавања и других права.
Али ово је само један од корака ка регулисању интернет тржишта, које у Европском Парламенту називају „Дивљим Западом“. Тек предстоје даљи преговори о томе са Европским Саветом и Европском Kомисијом, па се коначна одлука не очекује пре 2024. године.