У ФОКУСУ

Интернет сапутници

 

 

Пратите нас

Дигитална трансформацији малих и средњих фирми

Друштво за информатику Србије, као координатор РГ10 – информационо друштво и медији у оквиру Националног конвента о Европској унији, организовало је 23.02.2022. у сарадњи са фирмом „Плативо“ из Футога, у Новом Саду радионицу Дигитална трансформација пословања у микро, малим и средњим предузећима.

Циљ радионице је био да слушаоцима приближи појам дигиталне трансформације у малим и средњим предузећима, са посебним фокусом на предности дигитализације привреде у поступку припрема за приступ Европској унији, како би се овај процес убрзао и благовремено избегли проблеми у пракси. Како је због још увек актуелне пандемије број учесника био ограничен, радионици је приступило 15 учесника  -  првенствено представника ИТ фирми које учествују у процесу дигитализације, менаџера из малих и средњих предузећа, а била су и три ученика завршног разреда ИТ гимназије.

У првом делу радионице, одржана су три излагања: о досадашњим и предстојећим активностима на придруживању ЕУ из делокруга радне групе 10 (информационо друштво и медији) аутора Николе Марковића, координатора РГ10, о стању и припремама за дигиталну трансформацију у малим и средњим предузећима у Србији (Ђорђе Цветковић, Плативоо), као и о организационим и културолошким припремама предузећа као предуслов успешне дигиталне трансформације (Драгана Бечејски Вујаклија, ДИС). У наставку радионице, учесници подељени у тимове су решавали студију случаја мале фирме која улази у процес дигиталне трансформације. После излагања решења, жири је прогласио најбољи тим, а председник жирија, др Милан Парошки, уручио је победницима симболичну награду.

Полазници су у анонимној анкети једногласно изразили велико задовољство садржајима који су презентовани и концептом радионице у којој су непосредно учествовали.

ДБВ