У ФОКУСУ

Интернет сапутници

 

 

Пратите нас

Вебинар о захтевима фриленсера и радника на интернету

Друштво за информатику Србије, Удружење фриленсера и предузетника и Удружење радника на интернету су 15 јануара 2021. одржалии вебинар “Искористити потенцијал фриленсера и радника на интернету”. Циљ је био да се скрене пажња на улогу и значај фриленсера и радника на интернет, који се самозапошљавају и стичу доходак на основу свог знања и рада, а који су у децембру изненађени са неочекиваним износима пореза и захтевима да се плате порези чак и за 5 година уназад.
Представници поменутих удружења су на вебинару истакли:
фриленсери и радници на интернет су свесни да морају да плате порез, али траже да се предходно регулише њхов радноправни и порески статус,
размотрити могућност увођења прогресивног опорезивања,
обуставити садашњу кампању против фриленсера и ретроактивно опорезивање,
треба одпочети разговори о реалној оцени  пореских могућности фриленсера,
потребан је договор о неопорезивом износу и адекватном нормирању трошкова, 
што пре треба изаћи из садашње конфузије правног статус фриленсера. Све је оследица 2014. године  када су фриленсери избрисани из Закона о раду,
држава би могла, као што субвенционише стране инвеституре,  да делимично субвенционише и пореске обавезе фриленсера,
Учесници вебинара апелују на надлежне органе да што пре привате разговоре, како би се дошло до рационалног решења и смањења тензија.
Порезе треба платити, али да  су фриленсери и радници на интернет значајан део информатичког потенцијала Србије чији рад треба  боље регулисати и  стимулисати.
Вебинар је био добра прилика да се чују мишљења фриленсера, предузетника и радника на интернету о њиховом непрецизно регулисаном положају.