У ФОКУСУ

Интернет сапутници

 

 

Пратите нас

Велики потенцијал дигиталне имовине

Друштво за информатику Србије је организивало вебинар “Шта је и како се развија и користи дигитална имовина”.
Уводничари су били проф. Др Велимир Лукић са Економског факултета у Београду, Жарко Птичек ИТ правник, Александар Матановић ИТ консултант и Драган Босанкић-докторанд на Правном фалултету. Модератор је био Никола Марковић, ДИС.
Уводничари су истакли:
-За развој примена дигиталне имовине, изузетно је важно што је усвојен Закон о дигиталној имовини и што он ступа на снагу крајем јуна 2021,
-Дигитална имовина је у Закону добро дефинисана, тиме што обухвата: вуртуалну валуту и дигитални токен  као нематеријално умовинско право у дигиталној форми.
-Доношењем Закона о дугиталној имовини и сета пратечих закона, допринело је афирмацији и регулисању ове делатности, а што ће омогућити да многи нови појединцу и фирме уђу у послове са дигиталном имовином.
-Изнети је мишљење, да треба размотрити могућности да се ублаже процедуре за добијање лиценце јер се такмичимо са целим светом. Изнети су предлози  да не треба подносути пореске пријаве за мале трансакције и да  треба сагласно са пореским системом Европске уније развијати систем опорезивања  прихода од дигиталне имовине.
Оцењено је да Србија има доста успеха у развију и примени дигиталне валуте и да она представља велики потенцијал за развој Србије.
 
Вест: Н. Марковић