У ФОКУСУ

Наши блогери

Интернет сапутници

 

 

Пратите нас

Европски месец сајбер безбедности

Током октобра се обележава „Европски месец сајбер безбедности“, а Фондација Регистар националног Интернет домена Србије - РНИДС већ шесту годину доприноси тој европској кампањи за подизање свести о безбедности на Интернету. Тим поводом, ове године РНИДС организује скуп  „Како до безбеднијег Интернета?“, 31. октобра, од 11.00 до 13.00, у Музеју науке и технике, Скендер-бегова 51, у Београду, а улаз је слободан за све заинтересоване.

На скупу ће се говорити о тренутно највећим изазовима интернет безбедности. Којим врстама напада су изложени наши уређаји повезани на Интернет и колико су чести? Да ли су антивирусни софтвери у стању да се изборе са актуелним претњама? Какви безбедносни изазови нас очекују у блиској будућности са експанзијом великог броја уређаја повезаних на глобалну мрежу (Internet of Things), IPv6 протоколом и иновацијама у области вештачке интелигенције? Да ли безбедносне надоградње DNS система (DNSSEC) могу да буду од помоћи? Како аутори веб-сајтова треба да осигурају странице које праве?

Излажу:
• Данијел Соколовић, експерт за безбедност у фирми АСТ, Ниш
• Владимир Марић, директор фирме „Мрежни системи“, Београд

• Жарко Кецић, руководилац Сектора ИКТ сервиса у РНИДС-у

Након уводних излагања, уследиће панел дискусија у трајању од 60 минута, коју ће модерирати Слободан Марковић, технички саветник за дигиталну управу у Програму Уједињених нација за развој (UNDP).

Скуп „Како до безбеднијег Интернета?“ је део редовних едукативних активности РНИДС-а, намењених члановима српске интернет заједнице. Као Фондација која управља Регистром националних интернет домена .RS и .СРБ, РНИДС брине о интернет инфраструктури од посебног значаја за Србију, а поузданост DNS система у Србији обезбеђује да национални интернет домени беспрекорно функционишу.